Žurnāli, kurus lasu es:

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Kā sarunāt valsts iepirkumu
Publicēts 5. janvārī, 2009.
UZMANĪBU: Šī raksta mērķis nav aicināt uzņēmējus uz nelikumīgu rīcību. Tam ir audzinošs raksturs, kas ļaus saprast, pēc kādām pazīmēm var pazīt ’sarunātos’ iepirkumus. Autors neuzņemas atbildību par pretlikumīgām darbībām, kas varētu tikt veiktas, balstoties uz šo rakstu!

Tātad - no sākuma vajag atrast valsts iestādi, kurai būtu vajadzīga Jūsu prece, pakalpojums vai būvdarbi (remontdarbi). Par piemēru ņemsim X pagasta skolu, kurai ir vecie logi, un Jūsu uzņēmums nodarbojas ar logu tirdzniecību un uzstādīšanu.

Ņemam vismaz puslitru vidējas cenas laba dzēriena (var iztikt arī bez tā), un mēģinam nodibināt kontaktu ar pagastveci. Par priekšrocību tiks uzskatīta iepazīšanās kāzās vai citos sabiedriskos pasākumos. Kā noprotat - vienmēr jābūt gatavam izmantot savu iedzimto šarmu savas labklājības vārdā! Piedāvājiet sava uzņēmuma pakalpojumus, obligāti norādot kādus ieguvumus saņems pagastvecis. Pirmkārt - jaunus logus sava pagasta skolai, otrkārt - kā uzņēmējs uzņēmējam piedāvājiet motivējošu peļņu, ko varētu sastādīt procenti no iepirkuma līguma summas. Norunājat laiku, kad tiks izsludināts iepirkums un pienācīgi sagatavojieties. Šeit būtu jāņem vērā daži stiķi, kas palīdzēs Jums, bet sarežģīs dzīvi Jūsu konkurentiem, kuri var uzzināt par šo iepirkumu.

  • Iepirkumam vajadzētu būt zem 10,000 latu sliekšņa, lai par to nevajadzētu informēt Iepirkumu uzraudzības biroju.
  • Iepirkums būtu jāpasludina pēc iespējas klusāk, piemēram, ar vietējā laikraksta palīdzību.
  • Iepirkums jāizsludina piektdienā (jo pa vidu 2 brīvdienas, bet līdz piedāvājuma iesniegšanai no izsludināšanas brīža vajag paiet 5 dienām).
  • Nolikumā vajadzētu iekļaut prasību, kuru varat apmierināt tikai Jūs. Piemēram - 3 atsauksmes adresētas X pagasta padomei, no tās atrašanās vietas rajona citiem pagastiem. Tās Jūs saņemsiet ar sava partnera - pagastveča palīdzību.
  • Par nolikuma saņemšanu varētu prasīt simbolisku samaksu.
  • Nekādā gadījumā nevajadzētu paredzēt iespēju saņemt dokumentāciju elektroniskā veidā.
  • Kontaktpersonu, kurai vajadzētu izsniegt dokumentāciju, jāizkārto brīva visa pirmdiena, piemēram, jānosūta komandējumā.
  • Piedāvājumu iesniegšanai vajadzētu notikt pēc iespējas agrāk otrdienas rītā, kad pasts vēl varētu nebūt pienācis.

Ja ievērosiet visus šos nosacījumus, Jūsu konkurenti nebūs laimīgi, bet sūdzēties nevarēs. Visticamāk, ka saskaroties ar šādu bezkaunību no X pagasta puses, viņi vispār neiesniegs piedāvājumu. Taču, ja tas tomēr  notiek, saglabājiet mieru. Jūs vinnēsiet, bet konkurējošie uzņēmumi diez vai būs gatavi tiesāties, kas būs vienīgā iespēja panākt šo neveiksminieku taisnību, kura pēc visām tiesībām pienākas Jums.

Tagad iedomājieties, kādas iespējas Jums pavērsies, ja palielinās iepirkumu sliekšņus. Nevainīgo 10,000 latu vietā Jūs varēsiet sarunāt iepirkumus līdz pat 92,755  latiem!

Vēlot veiksmi (kaut gan tā Jums vairs nebūs nepieciešama), tomēr atgādināšu - sodu par korupciju saņem  ne tikai kukuļņēmējs, bet arī tā devējs. Lai gan - vai tad mūsu valstī kādam tas rūp?

http://iepirkums.wordpress.com 


Komentāri (14)
trakulis: labs raksts
05/01/2009 18:47
Ļoļiks: Labais! Raksti vēl :DDD
05/01/2009 19:40
gunča: labs!
05/01/2009 21:16
Sandža: Tā arī reāli visur visss notiek!! Tagad jau visi berzē rokas kā traki par to sliekšņu palielināšanu!
06/01/2009 01:22
Mikausis: piedāvājumu var iesniegt tikai un vienīgi rakstiskā veidā, jo pēc tam tiek sastādīta iepirkumu komisija, kas izskata šos piedāvājumus. piedāvājumu iereģistrē, bet nedrīkst vērt vaļā līdz šīs sēdes sākumam. elektroniskā iesūtīšana ir tikai pretimnākšana. ja tiešām firma ir ieinteresēta, tad piedāvājumus parasti nesūta pa pastu, bet atved personiski.
ja persona, kurai pēc amata apraksta jāiereģistrē piedāvājumi ir komandējumā vai ir slima, tad viņu obligāti kāds aizvieto. tā kā kaut kur sūtīt šo pers. ir bezjēdzīgi.
beigu beigās noteicošā ir zemākā cena. ja citam būz zemāka cena (ko neviens nevar zināt, jo, kā jau teicu, piedāvājums netiek atvērts līdz piepirk.komis.), tad vienalga esi zaudējis. ja piedāvā pārāk zemu cenu un vinnē, tad īpašs ieguvējs arī nebūsi, jo strādāsi gandrīz par pašizmaksu...
vienīgā cerība, ka konkurents nepamanīs šo iepirkumu.
06/01/2009 09:47
Mikausis: p.s.
manuprāt, tava shēma ir izgāzusies :)
06/01/2009 09:55
krekšķis: acīmredzot, cienījamais Mikauša kungs ir maz saskāries ar šīm procedūrām :)
06/01/2009 10:25
Mārtiņš: 1) Par piedāvājuma iesniegšanu Ne-rakstiskā veidā vispār runa neiet;
2) Kontaktpersona nevis pieņem piedāvājumus, bet izsniedz tehniskās specifikācijas, tas nozīmē, ka dienā (nākamajā) kad piedāvājumi ir jāsaņem, viņa jau būs atpakaļ.
3) Tu vari arī nezaudēt, var noteikt, ka noteicošais ir saimnieciski izdevīgākais piedāvājums.
Un - ceturtkārt - cien. Mikausi - Kur tad tu sūdzēsies, ja šis "iepirkums" būs zem 10,000 sliekšņa. Par to jau tā morāle!
Un jā - konkurents vai nu nepamanīs iepirkumu, vai negribēs viņā piedalīties. Lasi uzmanīgāk ;)
06/01/2009 10:49
Mārtiņš: Pats būtiskākais, kam Mikausis nepievērsa uzmanību ir tieši slieksnis - līdz 10,000 (pagaidām) latu iepirkumam netiek piemērta iepirkuma procedūra kā tāda, tas nozīmē, ka iepirkuma komisija nav vajadzīga vispār!
(Publisko iepirkumu likums 8.pants 2.daļa ;)
06/01/2009 11:01
peecha: tieši tā- komisija nav vajadzīga. lēmumu pieņem pagastvecis. turklāt, ja nav izpildīti visi nosacījumi (sadabūtas rekomendācijas; noteikums, ka firmai jābūt ar 3 pieredzi) un iesniegums nav pilnīgi precīzi noformēts, to vispār neizskatīs. zemākā cena tad ir otršķirīga.
ir vēl viena lieta- lai konkurss neizskatītos pavisam aizdomīgs (ja piedalās tikai tava firma un pārējie par to neuzzin), tad var sarunāt draugu firmas- tu uztaisi pieteikumu, tāmi utt, bet tavi draugi tikai uzspiež zīmogu un saņem nedaudz alkoholu vai naudiņu.
kad būvdarbi pabeigti, pagastvecis bez domāšanas paraksta pieņemšanas- nodošanas aktu, no pašvaldības ieskaita naudiņu un tu brauc pie viņa pateikt paldies. lieki piebilst, ka tas "paldies" jau tika iekļauts izmaksu tāmē.
06/01/2009 16:48
Mikausis: mārtiņ, pareizi vien ir. sajaucu divas dažādas lietas.
sorry...
07/01/2009 11:20
Mārtiņš: shift happens :)
07/01/2009 11:48
ierosinaajums: Mix.lv vajadzetu tadu fiichu, ka atsevishkji reitings uzskaitaas peec DIENU SKAITA PIRMAJA LAPAA, jo ljoti iekrita aciis, ka visi raksti, kas pirmajaa lapaa no 7.-1. bet shis no 5.-1.

Taatad tas ir tik labs, ka 2 dienas lasiitaaji to biidiijushi augstaak! Un par to pienaaktos papildus punkti.

Ja par rakstu, tad tieshaam labs :)
07/01/2009 15:43
Miks: ierosinaajums:
jā līdzīga sistēma tiks ieviesta, tā balstīsies uz to, cik ilgi, raksts noturējies lapas augšā (iespējams pie raksta pat būs laika/minūšu rādītājs), bet iespējams ierosinātā modifikācija būtu pat labāka.
08/01/2009 12:43
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: