Žurnāli, kurus lasu es:

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Kas un kāpēc mūsu valstī ir galīgi garām
Publicēts 6. oktobrī, 2009.
Katrs ir dalījies savās pārdomās PAR to, ka mūsu valstī kaut kas nav īsti kārtībā, katrs ir arī izteicis savas hipotēzes par to, KĀPĒC tas tā ir. Pienākusi mana kārta, un par to, KAS, manuprāt, nav kārtībā un KAM būtu jānotiek, lai viss būtu pieņemami sabiedrībai, dalīšos savās pārdomās, kas radušās vairāku savstarpēji saistītu procesu kontekstā. Iztirzājumā vēlos pasūkstīties par lietu kārtību, kas man liekas nepieņemamas, līdz kulminācijā nonākšu pie tā, kas vāretu būt dižķibeles dižrisinājums.

1) Nodoļu sistēma. Nerunāšu par to, cik lieli vai mazi ir nodokļi, un kādiem tiem būtu jābūt, bet par to, ko es gribu redzēt – kā manis maksātie nodokļi un kā labā tie  strādā.

Atkāpe – iepazinos ar sievieti no Kopenhāgenas. Dānijā vidēji pelnošs cilvēks nomaksā no saviem ienākumiem nodokļos līdz pat 70% (progresīvais nodoklis), un kas ir dīvaini, NESŪDZAS! Kāpēc? Tāpēc, ka saņem bezmaksas medicīnisko aprūpi, iegūst izglītību absolūti bez maksas, kā arī redz, kā strādā citas sociālās garantijas.

Atkāpe numur 2, viesnīcā Ņujorkā nobrīnījos, kad no manis noplēsa 2 nodokļus. Papētot smalkāk un aprunājoties ar cilvēkiem, lūk kādas lietas uzzināju. Viens ir nodoklis štatam, bet viens pilsētai. Vismaz teorētiski es redzu kādā virzienā un aptuveni kādiem mērķiem šī nauda aiziet! Jebkurš Amerikas pilsonis drīkst un interesējas, kur paliek tā nauda, ko viņš (kopā ar visiem citiem) ir samaksājis nodokļos. Cik aiziet valsts aparātam, cik karam, cik vēl kaut kam... Un tad nolasās iniciatīvu grupas, kas ar kaut ko nav apmierinātas, un mēģina nolinčot, piemēram, senatoru, kurš starp citu no tā baidās, jo saprot, ka nākamreiz var netikt ievēlēts.

Un nu situācija Latvijā – nodokļus palielinam (paralēles ar Dāniju) – samazinam pensijas, 'aizklapējam' kaudzi skolu un slimnīcu, automātiski atstājot bez darba kaudzi izglītības un medicīnas darbinieku, plus – aizņemamies nereālās naudas summas. (Paralēles ar ASV)  – toties uzskatāmi parādam lietas, kurās aizpeld mūsu nodokļu nauda – bibliotēka, tilts, banka utt. Turklāt vēl nebaidamies paziņot ka atsevišķi valsts ierēdņi nav ar mieru strādāt par uz pusi mazāku algu (2000 LVL, 4000 LVL vietā).

2) Par progresīvo nodokli – tas pasākums, ko mūsu valstī vēlas ieviest ar šādu nosaukumu, ir tikai kārtējais veids, kā noplēst 9 ādas no tiem, kas pie tā jau ir pieraduši - mazāk pārtikusī sabiedrības daļa. Kā tur bija ar nodokli no dividendēm? Depozītiem? Biržas darījumiem?

Un nekustamā īpašuma nodoklis?  Jūs ko, cienījamie – no ziemas miega esat pamodušies? Nav jau par vēlu?

3) Atgriežoties pie tiltiem un bibliotēkām! Visi kultūras aizstāvji un patrioti – ir tāda programma Rīgas domei bijusi reiz izstrādāta, ka, varu sameloties, bet manuprāt, līdz 2010.gadam tiks nodrošināta dzīvesvieta 12,000 maznodrošinātām ģimenēm! Trīs reizes varat minēt, kāda rinda ir šobrīd (lielāka / mazāka)...

Un nu secinājumi, jeb solītā kulminācija:

Cienītie kungi un kundzes tur augšā! PRIORITĀTES vajag sakārtot, mīļie! Cik ilgi uz parāda pirksim 'krutās' lietas, ja vēders kurkst un krāsni nav ar ko kurināt?

Pasēdiet savās 100 miljons komisijās un padomājiet, ko vajag izdarīt VISPIRMS! Un priekš kā!

Būtībā neko jaunu nepateicu, toties izteicos. Nākamais raksts par uzlabojamām lietām valsts iepirkumu sistēmā!


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: